Století Miroslava Horníčka

Herec, spisovatel, dramatik, režisér, výtvarník, fotograf, glosátor a dobrý člověk

Jaroslav Kříženecký

Vzestupy a pády jednoho z největších českých umělců v první ucelené monografii

Kniha, kterou držíte v rukou, je první dílo, jež se podrobně věnuje celé dlouhé kariéře i životu Miroslava Horníčka. Zachycuje plzeňské dětství a studentská léta, kdy Horníčka zasáhla umělecká scéna předválečných let, sleduje nadšeného ochotníka, který v pravou chvíli nezaváhá a vstoupí jako amatér mezi profesionály Velkého plzeňského divadla. A v jinou pravou chvíli Miroslav Horníček opět nezaváhá a jde za hlasem svého pravého divadelního srdce – na malou pražskou avantgardní scénu.

Štěstí mu dopřeje přežít nejhorší padesátá léta na scéně Národního divadla, aby se pak ostrým střihem ocitl jako rovnocenný partner Jana Wericha v Divadle ABC. Sledujeme přitom nejen Horníčkovu práci a osobní příběh, ale také si připomeneme obraz a osudy oněch scén v letech, kdy tu působil. Nadějná šedesátá léta spojená se Semaforem, Kinoautomatem na montrealském EXPO a slavnými Hovory H.

Svoboda v roce 1989 přišla pro sedmdesátníka Horníčka už trochu pozdě.

číst více
599 Kč doporučená cena
v prodeji

detailní informace

Počet stran 616
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 11.10.2018
Formát 160x230 mm
Hmotnost 1,11 kg
Jazyk čeština
EAN 9788075971876
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

autor knihy

Jaroslav Kříženecký Jaroslav Kříženecký

Jaroslav Kříženecký


Jaroslav Kříženecký je publicista a fotograf. Původní profesi elektroinženýra opustil po sedmi letech práce projektanta, aby své příležitostné novinářské aktivity mohl proměnit v životní povolání. Pracoval pro řadu deníků a časopisů (Mladá fronta Dnes, Lidová demokracie, Slovo, Brněnský večerník, Playboy, Květy, Ring, Top Class, Krimimix, Story aj.) Už více než čtyřicet let sleduje dění na hudební scéně. Dalšími sférami jeho zájmu jsou fotografie, film, literatura, cestovatelství, technické novinky, architektura a historie. V posledních letech se věnuje především práci na knižních biografiích.

zobrazit profil autora